Uniek boek portretteert autisme

27-03-2017 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – In Nederland heeft ongeveer 1% van de mensen een vorm van autisme dat betekent ongeveer 190.000 mensen. Nog steeds is er veel onbegrip en lopen mensen met autisme tegen veel vooroordelen aan. De Vlaardingse fotografe Tamara Heck besloot niet lang geleden autisme een ‘gezicht te geven’. Ze maakte in 2015 een serie portretten van jongeren met een vorm van autisme. Een vrije serie-examenopdracht voor haar opleiding aan de School voor Fotografie.

Tamara: ,,Van iedere jongere maakte ik een portretfoto met de vraag: wat is er op de foto te zien, wat hebben ze gemeen? Is dit zichtbaar zonder dat je het verhaal er achter kent? Het antwoord was nee. Deze jongeren zien er net zo uit als iedere andere leeftijdsgenoot. Uit eigen ervaring, als moeder van een zoon met Asperger, weet ik dat mensen met autisme tegen veel vooroordelen van de buitenwereld oplopen’’.

Gefascineerd door het onderwerp besloot ze na het afronden van de opleiding haar blik te verbreden. Hier ontstond ook het idee om er een boek van te maken, getiteld “Anders = Uniek”. ,,Immers hoe meer mensen ik hier mee kan bereiken, hoe meer begrip we kunnen creëren’’, vervolgt Tamara. ,,Ik heb 20 mensen met autisme geportretteerd in de leeftijd van 4 tot 54 jaar. Een Uniek boek met indringende verhalen en foto’s. Het boek is een grote meerwaarde voor alle betrokkenen, ouders, familieleden, vrienden en professionals. Iedereen is anders en iedereen is uniek’’.

De boekpresentatie van Anders =Uniek is op 31 maart in Tamara’s studio aan de Koningin Wilhelminahaven zz 20 in Vlaardingen. Inloop tussen 19.30 uur en 20.00 uur. Om 20.00 uur volgt dan de boekpresentatie en een voorproefje van de expositie van de door haar gemaakte portretten. De muzikale omlijsting gebeurt door Jeroen van de Autimaatjes

 

 

 

 


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date