Open brief verloskundigen

05-05-2016 Gezond Redactie

De verloskundigen in UW REGIO zijn verontwaardigd over het besluit van de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het besluit houdt in dat de geboortezorg en kindergeneeskunde verplaatst wordt van het Franciscus Vlietland te Schiedam naar het Franciscus Gasthuis te Rotterdam.

Kwaliteit van zorg is verbonden aan bereikbaarheid! Wij maken ons ernstig zorgen over de kwaliteit van de geboortezorg in de regio Nieuwe Waterweg Noord en vinden het een kwalijke zaak dat het ziekenhuisbestuur geen enkel gehoor geeft aan zorgverleners en inwoners uit de regio.

In deze regio’s met totaal meer dan 200.000 inwoners wordt algemene basis ziekenhuiszorg wegbezuinigd! Naar regionaal belang wordt níet gekeken.

De A20 blijft filegevoelig, ook na de opening van de nieuwe A4, een goede alternatieve route is er niet. Het Franciscus is echt een brug te ver! Dat bleek deze week ook toen de Giessenbrug lange tijd door storing open stond. Met het openbaar vervoer is het Franciscus Gasthuis ook slecht bereikbaar. Iedere zwangere met een acute hulpvraag moet straks naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, een langere afstand betekent meer kans op problemen.

Ouders waarvan hun kind opgenomen ligt (soms langere tijd) krijgen eveneens te maken langere reistijden en dat meerdere keren per dag. Dat is niet de cliënt centraal stellen! Door deze plannen worden met name de mensen met een kleine beurs de dupe van de plannen van het ziekenhuisbestuur. De inwoners van deze regio betalen de rekening terwijl het ziekenhuis zegt te bezuinigen. Wij als verloskundigen willen kwalitatief goede geboortezorg kunnen garanderen aan onze cliënten.

Met de dichtstbijzijnde afdeling geboortezorg in Rotterdam of Delft neemt de kwaliteit van zorg af. Uit onderzoeken blijkt dat de relatief kleinere ziekenhuizen beter presteren. De vraag blijft hoe je kwalitatief goede zorg kunt leveren in een bevalcentrum waar 4500 bevallingen op jaarbasis zullen gaan plaatsvinden.

Wij vinden het schandalig dat de raad van bestuur ons als zorgverleners uit het veld niet heeft willen betrekken in de plannen. Zij waren verplicht ons aan te horen, maar hebben niets met onze inbreng gedaan. In een alternatief voorstel van ons willen zij niet meedenken. Alternatieve opties om de geboortezorg (deels) hier te houden zijn onvoldoende onderzocht. Wij vinden dat er niet goed is gekeken naar de kwaliteit van geboortezorg vanuit de regio en de cliënt gezien.

De juiste zorg zou dichtbij huis moeten zijn!! Gaat deze zorgverhuizing u ook te ver? TEKEN DAN ONZE PETITIE  HIER

Namens verloskundigen uit de regio Nieuwe Waterweg Noord en omstreken:

Betty Franke, Arie-Hans Houdijk, Kirsten Dingemans, Vivian Schimmer, Ria Verboom, Julia Kok, Corrina Smit, Caroline Alink, Tabitha Kabboord, Marieke Mast, Marlies Vogel, Inge Ros, Jacqueline van Dalen, Madelon van Uffelen, Jolanda Kastelein, Iris Lensveld, Sanne Vermaas, Petra Hombri, Anne Degen, Lize Verbaas, Judith Groeneweg, Rashida Visser en Pauline Doedens.

Gerelateerd