Nieuw medisch centrum aan de Hoflaan

06-02-2015 Gezond Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De kogel is door de kerk, althans bijna. Het voormalige gebouw van de sociale dienst Vlaardingen aan de Hoflaan 43 staat op het punt om overgedragen te worden. Een groep (para)medici onder aanvoering van huisarts Joost Spreeuw wil er een Hoed (huisartsen onder één dak) annex medisch centrum in vestigen. Voor het zover is moet op korte termijn de gemeenteraad zich nog buigen over de verkoop met het uitspreken van wensen en bedenkingen, maar tegenhouden kan niet meer.

Te lage verkoopprijs ?

De prijs waarvoor het van voor de hand gaat ligt een kleine 400.000 euro lager dan waar het voor in de boeken staat, een verlies voor de gemeente waar binnen de begroting mogelijk nog dekking voor gevonden moet worden. Is er dus slecht onderhandeld over de prijs van het pand ? Wethouder Arnout Hoekstra spreekt dit tegen in een reactie: ,, Boekwaarde van vastgoed is niet hetzelfde als de marktwaarde. Boekwaarde kan hoger zijn dan de marktwaarde wanneer er bijvoorbeeld voor veel geld asbestsanering heeft plaatsgevonden en deze kosten op het pand zijn geboekt. Dit is het geval bij de Hoflaan. Het pand staat dus 'onder water', net als wanneer bij een woonhuis de hypotheek groter is dan de waarde van de woning. Het heeft in dit geval dus niets te maken met slecht onderhandelen’’.

Geen kraamafdeling in het centrum

Huisarts Joost Spreeuw is blij met de nieuwe bestemming: ,,We zijn met 6 à 7 huisartsen en hier komt dan nog een apotheekvoorziening bij. We hebben het hier dan over een A-Hoed. Daarnaast staan er verschillende zorgverleners te trappelen om de resterende meters in te vullen. De zorg is echter wel veranderd, dus gezamenlijk gaan we kijken welke zorgverleners de meeste toegevoegde waarde hebben voor het geheel’’. Desgevraagd vertelt Spreeuw dat een soort van kraamkamer juridisch niet mogelijk lijkt te zijn. Geen geboortes van Vlaardingers dus waarbij de bevalling niet thuis kan plaatsvinden. ,,Als de geruchten die ik hoor allemaal kloppen en uitkomen zou het zelfs kunnen dat op termijn ook die mogelijkheid in Schiedam in het Vlietlandziekenhuis verdwijnt’’, aldus Joost Spreeuw. ,,Alle klinische kraamzorg verdwijnt dan naar Rotterdam’’.

Joost Spreeuw schetste eerder dat er zich de komende jaren een probleem kon voordoen wat het aantal huisartsen betreft. De generatie die binnen een paar jaar met pensioen gaat zal nooit door nieuwe huisartsen worden opgevolgd zonder een Hoed. Solopraktijken zijn immers te duur in elk opzicht. ,,Wij zijn nu dus heel blij, dit probleem wordt nu grotendeels getackeld’’, vervolgt Spreeuw. ,,Als alles vlot loopt worden in maart de handtekeningen geplaatst en vanaf mei, als de verzekeringen rond zijn, kan er verbouwd gaan worden. Ik schat in dat met een bouwtijd van 8 tot 12 maanden we het tweede kwartaal van 2016 opengaan’’, besluit hij.


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date