Nek- en rugklachten door het vele thuiswerken

30-09-2020 Gezond Advertorial

VLAARDINGEN - Tot voor kort werd er wel eens thuis gewerkt, maar dat was vaak maar voor een paar uurtjes. Sinds een aantal maanden werken veel mensen fulltime thuis en daar is vaak geen goede werkplek. Met als gevolg dat veel mensen nu last van nek en schouderklachten hebben, omdat hun werkplek niet ergonomisch genoeg is en daardoor ons lichaam verkeerd wordt belast. 

Als ergonoom bij de Arbo Unie heeft Erwin Speklé voor het NGS, de brancheorganisatie waarbij ik ben aangesloten, onderstaande tips opgesteld voor het creëren van een goede werkplek thuis.  Bij Massagepraktijk Consilium staan verlichting van klachten en vitaliteit voorop en daarom deel ik dan ook graag deze tips met jullie, want alle beetjes helpen. 

Waaraan moet een goede werkplek voldoen?

  • Stoel: de stoel moet passend zijn voor de werknemer. Dat kan een verstelbare stoel zijn, omdat een stoel bijvoorbeeld door twee partners gebruikt moet worden.
  • Bureau: het bureau moet op de juiste hoogste staan, moet groot genoeg zijn en niet spiegelen. Een zit-sta bureau kan prettig zijn om zitten en staan af te wisselen.
  • Computer: veel mensen werken thuis op een laptop. Speklé: ,,Voor een kwartier is dat niet erg, maar uren achter elkaar op een laptop werken is belastend. Je zit voorover gebogen met je hoofd en met je schouders naar voren.” Ook is het scherm van een laptop vrij klein. Een (groot) los scherm is beter en een los toetsenbord en losse muis eigenlijk onmisbaar. Een scherm heb je het liefst op een armlengte afstand. Als je een laptop zo ver weg zet, dan moet je met gestrekte armen typen en dat is ook niet goed.''
  • Positie van bureau: Het liefst haaks op een raam. Werken tegenover een raam, kan zorgen voor verblinding. Het licht dat van buiten komt is veel sterker dan het licht van het beeldscherm. ,,Dat enorme contrast zorgt ervoor dat je gaat knijpen met je ogen. Dat zorgt er weer voor dat je je schouders omhoog trekt, waardoor schouder- en nekklachten ontstaan.'' Datzelfde kan gebeuren als je met je rug naar een raam gaat zitten. Daglicht gaat dan spiegelen in het beeldscherm.

Naast al deze tips kan ook een massagebehandeling verlichting van uw klachten geven. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak. 

Warme Groet,

Tanya de Bruin
Massagepraktijk Consilium
06 - 224 88 446
info@massagepraktijkconsilium.nl
www.massagepraktijkconsilium.nl
facebook: massagepraktijk Consilium

Gerelateerd