It takes a village to raise a child

11-03-2018 Gezond Advertorial

VLAARDINGEN - Een gemiddelde groep 7 in Vlaardingen kent op elke 4 kinderen één kind met overgewicht, een op de 16 heeft zelfs obesitas.Ik merk dat veel van ons het al niet meer opvalt. Een te dik kind is ook iets lastiger op ‘t oog te herkennen dan een te dikke volwassene. Sommige kinderen met overgewicht worden daardoor soms zelfs een beetje ‘schattig’ gevonden. Maar hoe onschuldig dat beetje vet ook lijkt, overgewicht zorgt bij kinderen voor een heleboel problemen waar ze later ook nog last van hebben. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

It takes a village to raise a child, luidt een Afrikaans gezegde; de opvoeding van een kind is allang niet alleen meer de verantwoordelijkheid van de ouders. (Sport)verenigingen, scholen, kinderopvang maar ook de supermarkt of een evenement gericht op kinderen, allemaal plekken waar kinderen komen en waar ze leren wat leuk en normaal is. Vandaag de dag groeien onze kinderen op in een omgeving die niet uitnodigt om te bewegen maar wel om veel, of ongezond, te eten.

Deze week is het de week van de gezonde jeugd. Vlaardingen is aangesloten bij het landelijke initiatief ‘Jongeren op Gezond Gewicht’ (JOGG) waarmee de gemeente zich inzet om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. In Vlaardingen doen we op dit moment nog maar het minimale. Het team in Vlaardingen, dat vooral wordt geholpen door vrijwilligers, heeft weliswaar een hoop bereikt, maar loopt tegen de grenzen aan van wat mogelijk is. In verschillende andere steden heeft het gemeentebestuur al wel vol ingezet op dit initiatief, met duidelijk meetbaar resultaat.

Als ik ook maar één ding zou mogen verbeteren aan Vlaardingen in de komende raadsperiode dan is dit het wel. Met een andere manier van werken en het leveren van een kleine bijdrage kunnen we al zoveel meer bereiken. En dat moet ook, omdat het resultaat zó belangrijk is: gezonde Vlaardingse kinderen.

Wij hopen dat samen met D66 andere partijen zich na de verkiezingen ook sterk maken voor een sterker JOGG, om daarmee de gezondheid van onze jonge inwoners substantieel te verbeteren en het overgewicht flink te doen dalen!  Want, zoals het JOGG treffend stelt: “een gezonde jeugd is een blije jeugd, die beter toegerust is voor de toekomst. En wie wil dat nou niet?”

Yenice Jongejan
D66 Vlaardingen

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date