Hospice de Margriet is financieel kerngezond

30-01-2016 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – Afgelopen week schreven veel media over de financiële problemen bij Hospices, waar zorg wordt gegeven aan mensen in het laatste stukje van hun leven. In Vlaardingen reageert Ben van der Velde, voorzitter van de Stichting Hospice NWN.

,,Soms brengen nieuwsrubrieken nieuws dat slechts een deel van de werkelijkheid belicht’’, aldus Ben van der Velde. ,,Afgelopen week maakten we dat mee in de berichtgeving over de financiële positie van hospices. Ja, sommige high care hospices verkeren in financiële nood. Nee, een low care hospice als de Margriet in Vlaardingen is financieel kerngezond en draait vooral op vrijwilligers’’.

,,We moeten onderscheid maken tussen verschillende soorten hospices. In een hospice kunnen mensen de laatste fase hun leven meemaken als zij dit om wat voor reden dan ook niet thuis willen of kunnen’’, zegt van der Velde. ,,De hospices die in het nieuws waren, zijn high care hospices en verbonden aan zorginstellingen. Deze hospices zijn onderdeel van zorginstellingen en daarom verbonden aan de ingewikkelde financiële regelgeving die daarbij hoort. Als doel- en taakstellingen en productieafspraken niet gehaald worden, zijn de gevolgen groot. Ook de hoge personele kosten zijn conform de gezondheidszorg. De berichtgeving was daarin wel duidelijk. Maar wat jammer dat de low care hospices of Bijna Thuishuizen buiten beeld bleven’’.

Ben van der Velde vervolgt: ,,Hospice de Margriet in Vlaardingen is zo’n hospice. Een particulier initiatief zonder binding met welke zorginstelling dan ook en zonder absurd hoge kosten. De enige personele kosten zijn de 1,2 fte coördinatie. De wijkverpleging wordt geregeld zoals thuis en de 75 vrijwilligers zorgen voor een geweldige zorg aan onze bewoners en de familie. Natuurlijk zijn er exploitatiekosten maar die worden gedekt door de eigen bijdragen van bewoners en giften en bijdragen van particulieren en fondsen. Ook krijgen we per bewoner een bedrag van het ministerie van WVS. Onze bewoners behouden hun eigen huisarts. Kortom, hospice de Margriet is een geweldige voorziening in onze regio; Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en verkeert zeker niet, zoals gesuggereerd wordt, in de (financiële) problemen.’’

 


Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date