Categorieën

Service

Hoe vind je de psychische begeleiding die bij jou past?

Hoe vind je de psychische begeleiding die bij jou past?
Gezond

Hoe vind je de psychische begeleiding die bij jou past?

  • Advertorial
  • 29-03-2016
  • Gezond
Hoe vind je de psychische begeleiding die bij jou past?
VLAARDINGEN - Ik ben Marianne Verhoeff en in mijn Praktijk voor Lichaamsgerichte Psychotherapie kun je terecht als je vastloopt of vastgelopen bent in jouw leven op het gebied van werk, gezondheid en/of relaties. 

In een eerder artikel heb ik aangegeven dat mensen met psychische problemen die hulp zoeken beter af zijn dan mensen zonder hulp en dat het bij het vinden van de juiste begeleiding vooral gaat om de ‘klik’ tussen cliënt en therapeut of tussen coach en gecoachte. Dat is de belangrijkste graadmeter voor het slagen van therapie of begeleiding.  

Dan is het zover. Je hebt de drempel genomen en besluit op zoek te gaan naar professionele hulp. Dan komt de vraag: hoe vind ik iemand die bij mij past en die bij de problemen waar ik tegenaan loop een goede begeleider voor mij kan zijn? 

Je kunt jouw zoektocht op meerdere manieren maken. Daarin is het volgende onderscheid belangrijk: je kunt zoeken via de huisarts of je kunt zelf op zoek gaan. Ook kun je via bekenden navragen of zij iemand kennen. Het is dan natuurlijk niet gezegd dat waar zij enthousiast over zijn ook de passende begeleiding voor jou is, maar je kunt dat zeker onderzoeken.
 

De huisarts


De huisarts is de aangewezen persoon om je door te verwijzen voor psychische ondersteuning. Als hij inschat dat je lichte klachten hebt, dan kun je terecht bij de huisartsenpraktijk zelf. Daar is een praktijk ondersteuner die psychische begeleiding geeft. Deze hulp is over het algemeen gratis (vanuit de basisverzekering). Als er meer  aan de hand lijkt te zijn, dan kun je doorverwezen worden naar een GGZ-instelling. Dat is een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg. Daar krijg je een intakegesprek en op basis daarvan wordt bepaald welke behandelingen je gaat krijgen. Dit wordt ook betaald uit de basiszorgverzekering. Wel moet je soms een eigen bijdrage betalen. Belangrijk om daar naar te informeren! Verder ben je verzekerd van goed opgeleide medewerkers. Een nadeel is dat je niet altijd op korte termijn terecht kan. Er zijn vaak wachtlijsten. Ook heb je geen keus in wie jouw behandelaar wordt.
 

Zelf zoeken


Er is een ruim aanbod aan vrijgevestigde therapeuten en begeleiders, die ook ondersteuning bieden bij problemen op het gebied van werk, gezondheid en psychische begeleiding. Bij deze vormen van begeleiding moet je meestal (een deel) zelf betalen. Bepaalde behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering. Of dat zo is en hoeveel dat is, is afhankelijk van de verzekering die je hebt. Het is belangrijk om dat goed na te vragen. 

Wat zijn de voordelen en redenen die je kunt hebben om zelf op zoek te gaan naar psychische ondersteuning? Het kan zijn dat je naast de reguliere behandelingen nog meer wilt doen om van je klachten af te komen, het kan zijn dat je klachten na reguliere behandelingen nog niet voldoende verdwenen zijn en dat je van daaruit iets anders wilt proberen of er worden behandelingen aangeboden die niet via de huisarts aangeboden worden. Verder zijn er meestal geen wachtlijsten; je kunt dus meteen terecht en je weet met wie je in zee gaat. Degene die met jou het intakegesprek voert is ook degene die jou gaat begeleiden. Een nadeel kan zijn dat het soms lastig te bepalen is of iemand voldoende goed opgeleid is. Dat is iets om goed na te vragen. Wat bijvoorbeeld belangrijk kan zijn is of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dat garandeert dan dat je met een gekwalificeerd iemand in zee gaat.
 

Aanbevolen sites


Als het om mijn eigen vakgebied gaat dan kun je zoeken op de site van mijn beroepsvereniging: SBLP.nl. Op deze site vind je alle therapeuten die vanuit een lichaamsgerichte aanpak werken. Een wat breder aanbod vind je op de site: vind-een-therapeut.nl. En een lokaal uitgebreid aanbod vind je bij Touchfit.nl.
 

Praktijk Verhoeff  
Lichaamsgerichte Psychotherapie
www.praktijkverhoeff.nl

Massagetherapie & Pedicure Storm

Burg A van Walsumlaan 185, Vlaardingen

Meer over Massagetherapie & Pedicure Storm →