Een normale reactie op een abnormale omgeving

13-02-2018 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – Op woensdag 7 februari organiseerde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) Vlaardingen een mini-conferentie. Professionals die werken met en voor jonge kinderen gingen aan de slag met hoe zij een bijdrage aan een gezonde leefstijl van jonge kinderen konden leveren. IKC de Wereldwijzer was die dag het decor van de JOGG mini-conferentie 'Samen maken wij de gezonde keuze, de makkelijke keuze'. Professionals uit onder andere de opvang, het onderwijs en het welzijn kregen een programma voorgeschoteld over het ontstaan, de effecten en de rol van de omgeving van en bij een boven gezond gewicht.

 

Een normale reactie op een abnormale omgeving

Lia van Wijk, kinderarts Franciscus Gasthuis en Vlietland, lichtte toe dat Vlaardingen in vergelijking met het landelijke gemiddelde slecht scoort op het gebied van overgewicht bij kinderen, maar dat de stijgende lijn inmiddels wat gestabiliseerd lijkt te zijn. De gevolgen worden haar inziens niet altijd goed ingeschat: “overgewicht wordt vaak gebagatelliseerd, maar dagelijks zien wij kinderen die fysieke en psychische klachten hebben die worden veroorzaakt door een boven gezond gewicht. Eén op de vier kinderen met overgewicht wordt gepest”. In 95% van de gevallen is er sprake van een disbalans in calorie inname en verbruik. “Eigenlijk is overgewicht een normale reactie op abnormale omgeving. Een omgeving die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen”, aldus de kinderarts.

 

Gezond zien eten, doet gezond eten

“Dagelijks maken we meer dan 200 voedingskeuzes. Het merendeel hiervan maken we onbewust”. Als we gedragswetenschapper Roel Hermans mogen geloven, dan leven we in een heus ‘eetparadijs’. Of het nou gaat om boodschappen doen of de derde helft bij de voetbal. “Keer op keer moeten we ons verweren tegen ongezond eten”. Gelukkig zijn er om deze norm te doorbreken al veel goede initiatieven gelanceerd in Vlaardingen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat “gezond zien eten, gezond doet eten”. Hier heb je echter wel de hele omgeving van het kind bij nodig. Van ouders, tot school tot de sportverenigingen. “Om het tij te keren moeten we ervoor zorgen dat overal waar onze kinderen komen er gezondere alternatieven beschikbaar zijn en dat deze actief worden gepromoot”.  

 

Trots op vrijwilligers

JOGG-regisseur Jasper Oomen sloot het plenaire deel af met enkele successen en moeilijkheden van de afgelopen twee jaar. “Met een programma als Cool 2B Fit, de preventieve inzet van Schoolwater en de implementatie van een gezond voedingsbeleid bij alle opvanglocaties van Stichting Wijzer in Opvang & Onderwijs dragen we echt bij aan een structureel gezondere omgeving van het kind. We mogen best trots zijn op wat we met relatief weinig middelen en een handvol vrijwilligers hebben bereikt”. Dat niet altijd alles vlekkeloos gaat werd ook duidelijk. “Het voelt soms alsof we sneller kunnen gaan. Er valt nog op zoveel plekken winst te boeken”, aldus de regisseur. Er werd afgesloten met ‘dromen’ over onder andere meer aandacht voor de eerste 1000 dagen van een kind en meer goede voorbeelden van gezonde kantines en evenementen. Volgens Jasper heeft “ieder kind recht op gelijke kansen”.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date