1.400 Vlaardingers fors achter met betalen zorgpremie

08-10-2020 Gezond Redactie

VLAARDINGEN – Ruim veertienhonderd Vlaardingers lukt het niet de premie voor hun zorgverzekering op tijd te betalen. Dat is 2,4 procent van de volwassen inwoners van de stad. 1410 Mensen kampten per 1 januari met tenminste een half jaar betalingsachterstand, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vlaardingen scoort relatief hoog in vergelijking met andere gemeenten in Nederland en haalt de top-15 als je de percentages op een rijtje zet. Rotterdam (3,6%) en Schiedam (3%) scoren ‘hoger’, dus ongunstiger op die lijst. Verder gaat het moeizaam in het Groningse Pekela (3,1%).

De andere gemeenten met tussen de 2,1 en drie procent wanbetalers waar het gaat om de zorgpremie, laat zich lezen als een indicator van de welvaart in de Nederlandse gemeenten: Veendam (2,2%) en Delfzijl en Oldambt (2,3%), Heerlen (2,7%) en Kerkrade (2,5%), Almere (2,4%) en Lelystad (2,7%), Almelo (2,1%), Arnhem (2,3), Den Haag (2,8%) en Capelle aan den IJssel (2,2%) en Dordrecht (2,3%). Alle andere gemeenten, inclusief Amsterdam (2%) komen niet boven de twee procent mensen met betalingsachterstanden uit. Alhoewel, opmerkelijk: ook op Vlieland (2,1%) is die groep aanzienlijk, nou ja: twintig mensen. Maar bedenk: ook in Wassenaar is 0,8 procent van de inwoners een half jaar achter met betalen.


Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date