Categorieën

Service

'Verdubbeling aantal ziekenhuispatiënten dreigt'

'Verdubbeling aantal ziekenhuispatiënten dreigt'
Gezond

'Verdubbeling aantal ziekenhuispatiënten dreigt'

  • Redactie
  • 18-10-2020
  • Gezond
'Verdubbeling aantal ziekenhuispatiënten dreigt'

Beeld uit de reportage van 1 Vandaag.

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - ,,De nieuwe maatregelen van de overheid in de bestrijding van het coronavirus die afgelopen week zijn ingegaan, moeten effect hebben, anders zie ik een dramatisch scenario voor me.'' Dat zegt Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Zij vertelde dat gisteravond op tv bij Een Vandaag. Die effecten moeten zich snel doen gelden. Als dat niet gebeurt - en dat moet eind deze week en in de loop van volgende week blijken - dan betekent dat volgens Tasche een verdubbeling van het aantal patiënten in het ziekenhuis.

Of het ziekenhuis dat aankan? ,,Dat kan alleen maar door andere zorg te verdringen'', aldus Tasche diplomatiek. De druk neemt toe, zo stelt zij. Afgelopen vrijdag, toen de opnames werden gemaakt, lagen er ongeveer vijftig mensen met een Coronabesmetting in de twee ziekenhuizen - ook al wordt het Vlietland in de reportage niet genoemd. De Coronapatiënten liggen in Rotterdam en Schiedam, de meesten van hen op cohortafdelingen die de afgelopen weken zijn ingericht toen het aantal besmettingen en opnames toenam.

Vrijdag werd voor drie mensen in het ziekenhuis gevreesd voor hun leven, zo meldt de journalist in de reportage. Daarbij kampt het Franciscus ook met zieken in de eigen gelederen. Volgens Tasche zijn er op dit moment op de beide IC’s elf mensen ziek. ,,Daar hou ik mijn hart een beetje voor vast.''

Een geluk bij een ongeluk is dat in deze tweede coronagolf blijkt dat patiënten minder vaak op de IC belanden. Verbeterde procedures en medicatie hebben ertoe geleid mensen het vaker af kunnen met de zorg die op de cohorten wordt gegeven, aldus longarts Wessel Hanselaar.

Het is een beetje een komen en gaan van patiënten, zo wordt geschetst. De Spoedeisende Hulp was al op enig moment gesloten omdat de toeloop te groot werd; elf ambulances zouden in die periode zijn doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Om ruimte te scheppen worden veel mensen vanuit het Franciscus vervoerd naar ziekenhuizen elders in het land. Na het inbrengen van een beademingsbuisje en aansluiting op de beademingsmachine gaat het in een Mobiele Intensive Care Unit (Micu) naar IC’s in steden als Groningen, Winterswijk en Maastricht. Ook vanaf cohortafdelingen gaan mensen voor behandeling naar ziekenhuizen elders in het land, dat gebeurt met een gewone ambulance.

Volgens intensivist Arjen Brouwers gaat het om twintig uitplaatsingen in de afgelopen twee weken. In Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel, aldus de reportage gisteren - en de verwerking van cijfers kan soms ook enige dagen op zich laten wachten - 1.568 Coronapatiënten, waarvan 352 op de Intensive Care.