Zorgen over criminaliteitscijfers

24-08-2016 112 Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – In de eerste maanden van dit jaar was er een piek van woninginbraken in Vlaardingen, maar inmiddels is dat aantal lager en stabiel. Zo was het aantal geregistreerde woninginbraken over het eerste half jaar in 2015 158 en dit jaar 178, waarbij er sinds maart er stabiel rond de 20 per maand plaatsvonden. Het terugdringen van de woninginbraken wordt door burgemeester Bert Blase toegeschreven aan een persoonsgebonden aanpak op een groep minderjarige verdachten, die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de inbraakgolf begin dit jaar. Naast gerichte opsporing wordt ook ingezet op bewustwording aan bewoners van Vlaardingen om hen te wijzen op maatregelen die de kans op woninginbraak verkleinen.

De cijfers rond diefstal van (brom/snor)fietsen stegen ook explosief. Het aantal aangiftes bedroeg in het eerste half jaar van 2015 281 en in dezelfde periode dit jaar maar liefst 366. Onbekend is of de bereidheid om aangifte te doen nog verder is gedaald. Veel mensen troosten zich niet de moeite om bij diefstal van hun fiets naar de politie te stappen, hoewel dit voor de extra inzet van maatregelen op deze vorm van criminaliteit juist wél belangrijk is. Op de plekken waar veel fietsen worden gestolen, de treinstations en het Centrum is, naast toezicht, een onverminderde inzet van lokfietsen waarmee ook daders worden aangehouden. Ook auto-inbraken zijn fors toegenomen: van 156 in het eerste half jaar van 2015 naar 280 dit jaar. Een aantal aanhoudingen laat een patroon zien van recidiverende verdachten die zich hiermee inlaten. De politie zet hier ook zogeheten ‘lokauto’s’ in, waarbij er tot nu toe verschillende daders gepakt zijn.

Het aantal overvallen is percentagegewijs nog het meest gegroeid: van 1 naar 10. De meeste zijn daarbij terug te voeren op enkele daders, zoals die van de overval op de winkel van Bart Smit  in het Centrum. De daders van deze overval en enkele andere overvallen zitten vast.

De inzet van Toezicht & Handhaving en van de politie blijft voorlopig, mede in de avond- en nachtelijke uren, hoger dan gebruikelijk, juist om verdere terugdringing van criminaliteit te bewerkstelligen. Vlaardingen krijgt daarbij ondersteuning van eenheden uit de regio.

Gerelateerd