Zorgbestuurder opgepakt voor oplichting

04-07-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN/REGIO - De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vorige week in totaal zes verdachten aangehouden in een onderzoek naar een bestuurder van een zorginstelling die vermoedelijk sinds 2011 ruim 1.500.000 euro heeft onttrokken aan de instelling. De bestuurder is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrift, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin is aangehouden op verdenking van witwassen. Beiden zijn afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Behalve de bestuurder van de zorginstelling en diens vriendin, zijn ook twee bestuurders van een projectontwikkelaar en twee leden van de Raad van Toezicht van de zorginstelling  aangehouden voor betrokkenheid bij de vermoedelijke fraude. Een accountant en een medewerker zijn gehoord als verdachte.

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland die zorg en huisvesting levert aan licht verstandelijk gehandicapten. Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen om welke instelling het exact gaat. De stichting ontvangt jaarlijks vele miljoenen aan zorggelden voor het leveren van Zorg In Natura (ZIN). De bestuurder kreeg volgens de jaarrekeningen van de zorginstelling betaald onder de ‘Balkenende-norm’ (Wet Normering Top Inkomens). Zijn werkelijke salaris is vermoedelijk een veelvoud daarvan. Het vermoeden is dat hij zich -naast het salaris dat hij volgens officiële publicaties (zoals de jaarrekening) ontving voor zijn werkzaamheden- verrijkte met gelden die waren bedoeld voor het verlenen van zorg.

 
Auto's, sieraden en dure horloges in beslag genomen

Het onderzoek startte eind 2015 naar aanleiding van een melding van verdachte transacties. De Inspectie SZW doorzocht vorige week de woning van de bestuurder, als ook het kantoor van de zorginstelling. Verder is het kantoor van de accountant doorzocht, het kantoor van de projectontwikkelaar en de woningen van de leden van de Raad van Toezicht. Er zijn twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op banksaldi van de zorgbestuurder en zijn partner.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date