Categorieën

Service

Winkelruit-terrorisme in Centrum

Winkelruit-terrorisme in Centrum
Nieuws

Winkelruit-terrorisme in Centrum

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 11-03-2015
  • Nieuws
Winkelruit-terrorisme in Centrum

VLAARDINGEN – Afgelopen nacht hebben onbekenden één van de ruiten van de schoenenwinkel Dolcis ingegooid. Het is, volgens verschillende ondernemers, alweer het zesde ‘schadegeval’  in twee weken tijd. Parfumerie Zocco aan de Korte Hoogstraat was onlangs al tweemaal slachtoffer van vandalisme en diefstal. V&D aan het Veerplein heeft er overigens al veel meer dan eens mee te maken gehad.

Vorige week vergaderde de gemeenteraad nog over het thema Veiligheid. Tijdens deze avond verklaarde interim-districtschef Sjoerd Top van politie desgevraagd dat hij het beeld van meer vandalisme en diefstal in het Centrum niet herkende. Zijn verklaring lijkt daarmee in schril contrast te staan met de dagelijkse praktijk en ervaring van ondernemers in het Centrum. Mogelijk heeft Top een onvolledig beeld vanwege de procedures die doorgaans gehanteerd worden bij calamiteiten in het Centrum: Bij Zocco is tenminste eenmaal de technische recherche langs geweest, maar doorgaans moet er bij een ‘gevalletje schade’ aangifte worden gedaan op het politiebureau. Daar moet dan weer een afspraak voor worden gemaakt en dat kan dan weer een aantal dagen duren. Volgens de partij ONS.Vlaardingen een absurde kwestie, zeker gezien het feit dat zij wel zeggen te zien dat vandalisme en diefstal steeds meer voorkomt de laatste tijd. Ze hebben daarom het heft in eigen hand genomen en besloten zelf met een onderzoek onder ondernemers te starten. Hiermee peilt de partij onder meer het ‘veiligheidsgevoel’ van de ondernemers maar turft ze tegelijkertijd het aantal gevallen van vandalisme en diefstal. De resultaten hiervan zal ONS Vlaardingen meenemen in de raadsdiscussie over veiligheid en veiligheidsbeleving waar de partij al langer initiatieven in neemt.

Voor de bedrijfsleiding van Dolcis is het in ieder geval nog een paar dagen wachten voordat er aangifte gedaan kan worden. De ruit waar het om gaat is voorlopig afgedicht met een houten paneel. Wij deden zelf aan het einde van de middag navraag bij de afdeling persvoorlichting van de Politie Rijnmond. Is men hier op de hoogte van de ontwikkelingen in het Centrum van Vlaardingen de afgelopen weken ? Het antwoord: de wijkagenten werken van zeven uur ‘s ochtends tot half vijf, dus het wordt moeilijk om navraag te doen. U kunt het proberen op het algemene nummer van persvoorlichting of een en ander even op de mail zetten. Dat hebben we dan maar gedaan.