Categorieën

Service

Wielklem om betaling boetes af te dwingen

Wielklem om betaling boetes af te dwingen
112

Wielklem om betaling boetes af te dwingen

  • Redactie
  • 29-01-2016
  • 112
Wielklem om betaling boetes af te dwingen

VLAARDINGEN - Vlaardingers die weigeren hun verkeersboetes te betalen, lopen voortaan het risico op een wielklem. Het apparaat waar met name Amsterdammers zo'n hekel aan hebben gekregen, wordt vanaf 1 februari ook in onze regio in gebruik genomen.

Het gaat vooralsnog om een experiment 'op kleine schaal'. De politie wil er mee testen of dit dwangmiddel ‘buitengebruikstelling van voertuigen’, mensen stimuleert om openstaande boetes te betalen. Dit om het wegslepen van hun auto te vermijden. De auto's worden namelijk na drie dagen wielklem weggetakeld, als de boete nog niet is betaald. De auto gaat dan naar de dienst Domeinen in Soesterberg. Met alle kosten van dien om de auto terug te krijgen.

De politie ziet de wielklem als een mogelijk middel om 'mensen te bewegen hun openstaande verkeersboetes te betalen'. In drie proefgebieden, waaronder de politie-eenheid Rotterdam, kregen al zo’n tweeduizend mensen een brief met de aankondiging dat bij niet betalen van hun boetes, vanaf 1 februari hun voertuig mogelijk een wielklem krijgt. Het aanbrengen en verwijderen van de wielklem wordt tijdens de pilot, op aangeven van de politie, uitgevoerd door een sleepbedrijf. De wielklem wordt alleen bij personenauto’s toegepast.

Een auto wordt niet zomaar buiten gebruik gesteld. Daar gaan enkele stappen en een flinke periode aan vooraf. Als iemand een boete niet tijdig betaalt aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), volgen één of twee aanmaningen met verhogingen van respectievelijk vijftig en honderd procent. ,,Daarna kan er verhaal gehaald worden op de bankrekening’’, aldus de politie. ,,Tot slot kan een deurwaarder worden ingezet. Als dat allemaal niet helpt, geeft het CJIB de opdracht tot innen van de boete aan de politie.’’ Daarop komt een agent aan de deur om de boute in te vorderen. Mocht dit ook niet tot betaling leiden, dan heeft de politie nu ook het middel van de wielklem.

De proef duurt tot 1 juni.