Wat doet u als een onbekende aanbelt?

30-01-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - Misschien heeft u er al van gehoord, de babbeltruc. Het gebeurt geregeld dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water, een pen of wellicht een controle van de gemeente? En ondertussen glipt een handlanger uw huis binnen.

Dieven doen zich voor als werknemers van bijvoorbeeld de woningbouwvereniging, het waterleidingbedrijf of van de gemeente. De dieven kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Wanneer deze mensen binnen zijn, wordt u aan de praat gehouden door één van hen, en de ander doorzoekt ondertussen uw woning en haalt alles weg wat van waarde is (sieraden, portemonnee, pinpas et cetera). Het leed is vervolgens groot.


Daarom een aantal tips om dit te voorkomen:

Wanneer u alleen thuis bent, laat dan alleen bekenden binnen. U kunt zeggen dat u op advies van de politie niemand meer binnenlaat die u niet kent.

Wilt u toch behulpzaam zijn, vraag dan eerst om een identificatie en een telefoonnummer van iemand bij wie u het verhaal kunt navragen.

Bel bij verdachte omstandigheden direct de politie via 112.

 

PGB-controle?

Ook medewerkers van gemeenten of partners zoals ROGplus kondigen altijd vooraf aan als ze een onderzoek doen. Wordt u er bij u aangemeld voor bijvoorbeeld een PGB-controle? De medewerkers van ROGplus kunnen zich altijd legitimeren. Wees dus extra alert.

 

Doe aangifte

Mocht u ondanks deze adviezen toch het slachtoffer worden van een babbeltruc of woninginbraak doe dan direct aangifte bij de politie. Ook als u het vermoeden heeft dat u voor een dergelijke truc bent benaderd wil de politie dat graag weten. Belangrijk is dan dat u een signalement heeft of een kenteken van de auto waarmee mogelijke daders wegrijden.

 Gerelateerd