Vlaardinger grijpt winkeldief in Hof van Spaland

05-06-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Hij ontwikkelt zich tot de schrik van mensen met snode plannen in het Hof van Spaland: Vlaardinger Nick van Dijk. De medewerker van Gall & Gall hield gisteren door manhaftig optreden met hulp van anderen een winkeldief aan. Eerder wist hij al een winkeldief te snappen in de 'eigen'  winkel.

Het was nog vroeg, nog voor de koffie, toen Van Dijk de vuilnisbak naar binnen wilde halen die buiten was blijven staan. ,,Op de terugweg hoorde ik geschreeuw van de dame van de Cigo. Ik zag een man wegrennen met een fiets in de hand en volgens mij drie sloffen sigaretten onder zijn arm.’’ 

Van Dijk (28) bedacht zich geen moment. ,,Ik ben er achteraan gegaan.’’ De dief zat al op de fiets. Van Dijk kon de bagagedrager te pakken krijgen; toen hij daaraan ging hangen, viel hij, net als de fiets en diens berijder. 

,,Hierna heb ik nog een klein stukje de achtervolging in moeten zetten, naar de zijstraat bij bakker Klootwijk.’’ Daar kreeg de winkelmedewerker de sigarettenliefhebber te pakken. ,,Ik zag tot mijn verbazing dat ik twee medestanders had: een meneer die met zijn gezin bij de kapper zat en ons voorbij zag rennen en een ondernemer die kwam helpen. We zijn met zijn drieën bij de verdachte gebleven. De andere ondernemer hield de verdachte vooral door te praten, rustig, tot de politie er was.’’ Dit duurde ongeveer veertig minuten. 

De man, volgens Van Dijk 'een veertiger', was er een van het sneue type. ',,Het leek me een drugs- of alcoholverslaafde.’’ Maar zo zielig bleek hij niet: toen de politie hem fouilleerde kwam er een 'groot keukenmes' tevoorschijn. Achteraf krabde Van Dijk zich achter zijn oren: ‘; heb ik niet te veel risico genomen’. ,,Maar op het moment dat je moet handelen, denk je daar niet aan.’’ 

Zo gaat dat dus, op een gewone zaterdag in een willekeurig winkelcentrum. ,,Van de lieve mevrouw van de Cigo heb ik nog een doos bonbons gekregen. Toen ben ik mijn dienst gaan afmaken tot zeven uur.’’ Daarna was het naar huis, naar Vlaardingen.