Veel mis bij verkeerscontroles politie

16-10-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN/SCHIEDAM/MAASSLUIS – Op donderdag 13 oktober heeft het team verkeer van de politie Rotterdam in samenwerking met de collega’s van de eenheid Waterweg in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis een uitgebreide verkeerscontrole gehouden.

Tijdens deze actie werden er ongeveer 200 snor/bromfietsen gecontroleerd op papieren, vermogen en technische staat. In de avonduren zijn hierbij ook auto’s gecontroleerd op technische mankementen en snelheid binnen de bebouwde kom.

Dat deze controles nodig zijn bleek deze dag wel weer want van maar liefst 25 snor/bromfietsen bleek er een overschrijding van de ‘constructiesnelheid’, de maximum normaal gesproken haalbare snelheid waar het voertuig voor bedoeld is. Met name de snorscooters maken het vaak erg bont op het gebied van snelheid en een overschrijding van de constructiesnelheid met 40 km is meer regel dan uitzondering. Helaas komen ongevallen waarbij scooters betrokken zijn nog steeds te vaak voor.

Tevens bleken er 11 bestuurders niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs voor een scooter en waren er nog genoeg met tal van technische mankementen, zoals slecht functionerende remmen en volledig afgesleten banden.

In de avonduren werd tevens de nadruk gelegd op verlichting. Diverse voertuigen met een defect aan de verlichting werden binnengebracht waarop het defect ter plaatse kon worden verholpen. Sommige voertuigen hadden hun mistverlichting aan de voorzijde aanstaan, wat onder normale omstandigheden niet toegestaan is en tegenliggers kan verblinden.

Ook de dagrijverlichting geeft vaak problemen. Niet elk merk heeft het systeem aan boord dat de dagrijverlichting automatisch overschakelt naar dimlicht bij schemer. Bij een hoop voertuigen zal je zelf de schakelaar om moeten zetten en dat wordt vaak vergeten. De dashboardverlichting brand dan wel waardoor de mensen denken dat het licht aanstaat.

Later op de avond reed een bestuurder van een snorscooter ook nog eens over Rijksweg A20. Gelukkig werd man deze snel ia de vluchtstrook naar de controleplaats gedirigeerd door de aanwezige motorrijders. Buiten dat de scooter een overschrijding van de constructiesnelheid had bleek de man ook niet over een rijbewijs te beschikken.

Gerelateerd