Shell maakt excuses voor incidenten

01-08-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN/PERNIS - Directeur Jos van Winsen van Shell in Pernis heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor het tweede grote incident binnen enkele dagen op de raffinaderij. Na de brand van afgelopen weekend was er gisteravond een lekkage van de giftige en hevig stinkende stof waterstoffluoride.

“Het spijt ons ontzettend, dit is niet wat we zijn”, zei Van Winsen tegen RTV Rijnmond. De lekkage heeft volgens hem geen gevolgen voor de raffinaderij, die nog steeds stil ligt. Van Winsen belooft een onderzoek naar het ontstaan van het lek.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid volgt de gang van zaken rond de raffinaderij op de voet, maar heeft nog niet besloten om een onderzoek in te stellen. Dat deed de raad vorig jaar wel naar een omvangrijke lekkage tussen 23 november 2015 en 27 januari 2016 bij Shell Moerdijk, dat met het complex in Pernis is verbonden.

De lekkage van waterstoffluoride of fluorwaterstof gebeurde tijdens het schoonmaken van de leidingen. Die was nodig na de brand van afgelopen zaterdag in een schakelstation op de raffinaderij. Omdat daardoor de stroomvoorziening op een deel van het 325 hectare grote terrein uitviel, zag Shell zich gedwongen het zestig fabrieken tellende complex volledig stil te leggen. Een woordvoerder van het concern heeft gezegd dat er geen back-up voor het schakelstation is.

De brandweer moest eraan te pas komen om de vrijgekomen stof met water te laten neerslaan. Waterstoffluoride is een uiterst agressief zuur, dat in geconcentreerde vorm vrijwel alle niet-organische oxiden oplost en om die reden als industrieel schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Gewone veiligheidshandschoenen zijn er niet tegen bestand.Gerelateerd