Politie waarschuwt voor vals geld

24-11-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN – De Vlaardingse politie waarschuwt via haar facebookpagina voor vals geld. ,,Helaas worden ook in Vlaardingen regelmatig slachtoffers gemaakt’’, zo stelt de politie. Veel oplichters geven het valse geld uit in kleine winkels en drukke horecagelegenheden. Maar ook tweede hands verkoopsites worden vaak misbruikt om vals geld uit te kunnen geven.

Hoe kunt u vals geld herkennen? Het meest gebruikte valse biljet is dat van vijftig euro, hoewel andere natuurlijk ook voorkomen. Officiële bankbiljetten worden gedrukt met dikke inkt die op het speciale papier ligt. Als je met je nagel over het biljet glijdt kun je de inkt ‘voelen’. Bij geprinte (en dus valse) biljetten is dit vaak niet zo en deze voelen dus glad aan. Elk bankbiljet is voorzien van een hologram welke van kleur veranderd als het biljet gekanteld wordt. Tevens moet er altijd een goed zichtbaar watermerk aanwezig zijn in elk bankbiljet.  Wanneer je een biljet tegen het licht houdt moet het watermerk goed zichtbaar zijn. Dit zijn slechts enkele makkelijk te herkennen echtheidskenmerken.

,,Voorkom dat u slachtoffer wordt en kijk zelfs eens bewust naar het briefgeld in uw portemonnee’’, zo adviseert de politie. ,,Mocht u toch een vals bankbiljet hebben gekregen, geeft het dan niet opnieuw uit. U zadelt een ander met het probleem op en bovendien is het strafbaar.’’ Beter kunt u dus aangifte doen bij de politie, want mogelijk kan de dader gepakt worden en kunt u de oplichter aansprakelijk stellen voor de schade. De politie is bereikbaar via 0900-8844. Hebt u de oplichter nog in beeld, bel dan meteen 1-1-2.

Gerelateerd