Politie blijft preventief fouilleren

11-10-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - Vorig jaar zijn de Westwijk, Vlaardinger Ambacht, Holy-Zuid en het Centrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied waar preventief gefouilleerd kan worden. De periode van die aanwijzing is afgelopen. De burgemeester heeft besloten de periode te verlengen tot 15 april 2018. Het preventief fouilleren is er op gericht het aantal (vuur)wapens dat in omloop is te verminderen, het aantal geweldsdelicten te verlagen en het veiligheidsgevoel te vergoten. Met name in de aangewezen wijken zijn met regelmaat geweldsincidenten met of zonder wapens. 

In de afgelopen periode is door de politie preventief gefouilleerd. Op 906 gefouilleerde personen (tot peildatum 1 september 2017) zijn 32 mensen aangehouden vanwege het aantreffen van 1 vuurwapen, 37 messen, 3 slagwapens en 7 overige wapens.

De politie maakt gebruik van ‘informatie-gestuurd preventief fouilleren’. Hierbij wordt het middel gerichter toegepast. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van bepaalde eigenschappen en kenmerken gebaseerd op objectieve en relevante rechtvaardigingsgronden, zoals leeftijd, kledingstijl en persoonlijke kenmerken, mits die niet strijdig zijn met het discriminatieverbod. Voordeel is dat minder burgers worden onderworpen aan fouillering.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date