Opnieuw bejaarde dame beroofd

15-05-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN - Opnieuw is een hoogbejaarde vrouw beroofd in haar eigen huis. Dit geneurde op maandag 8 mei in een flat aan de Zwaluwenlaan. Volgens de Politie gebeurde dit niet voor het eerst en steeds met dezelfde methodiek. De daders spreken een bejaarde flatbewoner aan met de bewering dat er vochtproblemen zouden zijn in de flat. Zij zouden een inspectie uitvoeren namens de woningbouwvereniging.

Zo ook deze keer. Dief en slachtoffer troffen elkaar overdag op de galerij. De dader toonde vluchtig een willekeurig pasje en meldde dat hij namens de Woningbouwvereniging kwam inspecteren. Er zouden vochtproblemen zijn geconstateerd na de recente renovatie. Natuurlijk weet de dader zijn weerloze slachtoffer moeiteloos te vinden. Gedupeerden zijn nog van de generatie toen iedereen op zijn woord kon worden geloofd. Een willekeurig pasje en toverwoorden als 'Woningbouwvereniging' blijken veelal voldoende om de mogelijke achterdocht bij het slachtoffer snel weg te nemen.

Regelmatig werd de bejaarde geattendeerd op de 'do’s and don'ts' in onze gewijzigde samenleving. ,,Maar mevrouw, het is toch helemaal niet nodig om uw buurman te roepen. Ik ben in twee minuten weer weg.'' Overdonderd door de mentale druk opende de bejaarde dame haar woning. De dader voorop! Hij was immers de autoriteit... Aan verzoek om in de keuken even de kraan open en dicht te doen werd klakkeloos gevolg gegeven. 

Het hoogbejaarde slachtoffer – slecht ter been en slechtziend -  zag wel de man haar slaapkamer ingaan om alle kasten en laden te openen. ,,Maar daar zit toch geen vocht?'', opperde de wakkere dame. ,,U heeft geen idee mevrouw, juist daar zit vaak vocht'', zei de ongenode gast. Vervolgens werd de huiskamer minutieus geïnspecteerd. Achterdochtig geworden werd de man herhaaldelijk beleefd gevraagd te vertrekken. Ook de zijkamers moesten echter nog even onderzocht worden.

Op het bureau lag een envelop. De bewoonster had juist geld gehaald voor haar boodschappen. ,,Ik geloof dat ik hier verkeerd ben; ik heb het hier zo wel gezien.'' Beleefd schudden ze elkaar de hand en de 'inspecteur' vertrekt. Pas dan realiseert de oude dame zich dat de man witte handschoenen droeg. 

Verward slofte de oude dame nog eens terug naar haar zijkamertje. De man was gelukkig weg. De envelop lag er nog. Leeg! Naaste buren werden ingelicht over het gebeurde. Een Proces Verbaal werd opgemaakt door de Politie. En de dader? Het gaat om een lichtgetinte man die donkere kleding droeg, verder zijn geen opvallende kenmerken bekend. Hij is wel 320 euro rijker! Ouderen en zwakkeren van de maatschappij zijn een makkelijk slachtoffer.Gerelateerd