Omvangrijke drugssmokkel blootgelegd

28-06-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN/ROTTERDAM - De Landelijke Recherche is erin geslaagd een omvangrijke drugssmokkel via de havens van Rotterdam en Antwerpen bloot te leggen. Op zeven locaties in onder meer Vlaardingen, Rhoon en Rotterdam zijn vandaag invallen gedaan. Door het arrestatieteam zijn twee verdachten aangehouden. De twee, Vlaardingers van 30 en 36 jaar oud, worden gezien als organisatoren van de drugstransporten. Bij de invallen zijn enkele tienduizenden euro’s, dure horloges, een vuurwapen en twee luxe auto’s in beslag genomen.

Een langer lopend onderzoek van de Landelijke Recherche maakte duidelijk dat via een Rotterdams transportbedrijf vele honderden kilo’s cocaïne zijn geïmporteerd met een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s. De drugs zaten verstopt in de bodem van containers of waren los bij de normale deklading geplaatst. Behalve de aanhouding van de verdachten is ook beslag gelegd op elf trucks en een bedrijfsauto. De hele administratie is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat het transportbedrijf is ingezet voor het vervoer van de verdovende middelen.
 

Engelsman


De Landelijke Recherche startte in september 2015, onder leiding van het Landelijk Parket, een onderzoek naar een Engelsman die verdacht werd van grootschalige import van drugs. De man onderhield daarvoor contact met enkele Nederlandse verdachten.

De Engelsman werd in eigen land gearresteerd. Gaandeweg verschoof de focus van het onderzoek. Het zwaartepunt kwam te liggen op het Rotterdamse transportbedrijf. De eigenaren bleken een onmisbare schakel te zijn bij het binnenhalen van containers met zeer grote partijen cocaïne.
 

Zestien miljoen


De recherche nam gedurende het onderzoek al eerder honderden kilo’s cocaïne in beslag. Het team ontdekte op 12 april vijfhonderd kilo cocaïne die in de bodem van een container zat verborgen. De trailer was vervoerd naar Voorburg. Toen betrokkenen de dubbele bodem wilden openmaken, viel de politie binnen. De partij had een straatwaarde van zestien miljoen euro.
 

Doorzoekingen


Negen verdachten, onder wie beide eigenaren van het bedrijf, zijn toen aangehouden en op veel plaatsen zijn doorzoekingen verricht. Op dit moment zitten de verdachten nog in voorlopige hechtenis. De elf vrachtwagens zijn opgeslagen bij de Dienst Domeinen. De voertuigen zijn door chauffeurs van de Dienst naar het terrein van Domeinen gereden. De transportonderneming wordt  door een bestuurlijke maatregel van de gemeente Rotterdam gesloten.


Gerelateerd