OM opnieuw in de fout met journalist

05-07-2018 112 Redactie

VLAARDINGEN - Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw geprobeerd op onwettige wijze bronnen van een journalist te achterhalen. Het gaat deze keer om de Vlaardingse persfotograaf Joey Bremer. Journalisten hebben verschoningsrecht, zij hoeven geen vragen te beantwoorden als zij daarmee een bron verraden aan wie anonimiteit werd beloofd. Slechts in het uiterste geval, bijvoorbeeld als de staatsveiligheid in het geding is, kan hiervan worden afgeweken.

Daarvan was in het geval van de Vlaardingse fotograaf absoluut geen sprake. Het OM deed onderzoek naar een agent die Bremer mogelijk zou hebben getipt en gaf vandaag in een excuusgesprek met Bremer zelf toe in september zijn gegevens te hebben opgevraagd. Of daarbij ook een peilzender is gebruikt wil het OM niet vertellen.

Het OM Rotterdam heeft de zaak ook niet gemeld toen het College van procureurs-generaal vorige maand alle parketten vroeg of er nog zaken speelden met journalisten. Dit naar aanleiding van een soortgelijk geval vorige maand waarin het OM belgegevens had opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad en een poging deed een gesprek van hem in een horecagelegenheid af te luisteren. In deze zaak draaide het om een lek bij een burgemeestersbenoeming.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date