Noodmaatregel autobranden gestopt

24-08-2016 112 Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Gisternacht is de noodverordening om tussen 23.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s nachts op straat te kunnen fouilleren afgelopen. De maatregel was op 17 mei ingesteld omdat Vlaardingen door autobranden geteisterd werd. Met de extra bevoegdheid om te kunnen fouilleren had de politie een extra hulpmiddel om mogelijke verdachten aan te houden en brandstichting te voorkomen.

De maatregel duurde oorspronkelijk acht weken en is op 12 juli met nog eens zes weken verlengd. In de eerste periode waren er nog autobranden in de Albertine Agneslaan  en de Churchillsingel . ,,Het aantal autobranden is sterk afgenomen, en er is nu onvoldoende grond om de noodverordening nogmaals te verlengen’’, aldus burgemeester Bert Blase bij de wekelijkse persbijeenkomst gistermiddag. ,,Ik hoop dat de maatregel voldoende afschrikwekkend gewerkt heeft. Indien nodig zal ik niet aarzelen om deze weer ‘uit de kast’ te halen’’.

Tijdens de noodverordening was het niet toegestaan ’s nachts rond te lopen met voorwerpen die kunnen worden gebruikt om brand te stichten, zoals brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten of brandontstekers. Als er een redelijk vermoeden bestond dat iemand zulke spullen bij zich had, kon de politie preventief fouilleren en bijvoorbeeld vragen een tas te openen of zakken te legen. In de periode van de noodverordening was er voor de politie aanleiding om 92 keer personen te controleren. Hierbij zijn geen goederen aangetroffen waarvan kon worden aangenomen dat deze gebruikt konden worden voor het stichten van brand.

De circa twintig autobranden dit jaar kenden verschillende patronen. De meeste vonden plaats in de VOP-wijk en de Westwijk, de laatste twee in de Holy. Soms was er getracht brand te stichten met aanmaakblokjes en andere keren is er met benzine gewerrkt, al dan niet in flessen gebruikt als molotovcocktails. Dit doet vermoeden dat er mogelijk meer dan één dader bij betrokken is. Burgemeester Blase wilde hier in het kader van het politieonderzoek bij de persbijeenkomst niet op ingaan. Overigens is net als dit jaar ook vorig jaar de serie autobranden eind augustus gestopt.

Gerelateerd