Categorieën

Service

Minder misdaad in Vlaardingen

Minder misdaad in Vlaardingen
Nieuws

Minder misdaad in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-05-2015
  • Nieuws
Minder misdaad in Vlaardingen

VLAARDINGEN – De afgelopen tijd publiceerden het AD en de publieke omroepen Avro/Tros misdaadmeters. Deze week kwam de gemeente Vlaardingen zelf met de misdaadcijfers over het eerste kwartaal van 2015. Actueler, want het AD en de omroepen leverden de cijfers die al eerder bekend waren: zij hanteerden een vergelijking tussen de jaren 2013 en 2014. De Vlaardingse cijfers vergelijken het eerste kwartaal van 2015 met het eerste kwartaal van 2014.

Vrijwel alle soorten delicten kennen een daling, met een uitzondering van vernieling en straatroof. Het aantal vernielingen is gestegen van 184 naar 214 gevallen, een stijging van 16 %. Wat straatroven betreft is dit één keer meer voorgekomen, van 6 naar 7 gevallen. Doorgaans gaat het hier om het uit de handen grissen van een smartphone, iets wat vooral bij jongeren gebeurt. De politie blijft hier voortdurend actief op ‘zitten’, onder meer met de campagne ‘Be Smart With Your Smartphone’. Hierbij worden leerlingen van het voortgezet onderwijs bewust gemaakt van de gevaren van het zichtbaar dragen en gebruiken van een smartphone.

De acties om fiets- en bromfietsdiefstal tegen te gaan lijken hun vruchten af te werpen: hier is er een daling van 8,5 %. Dit jaar zijn de maatregelen om diefstal van rijwielen tegen te gaan nog verder opgevoerd. Het aantal stallingsplaatsen, vooral de bewaakte, is verhoogd, er loopt een bewustwordingsactie met billboards en er worden lokfietsen ingezet. Ondanks deze maatregelen is het aantal diefstallen in het Centrum nog wel zorgelijk.

Aanpak inbraken succesvol

Eén van meest opvallende dalingen in het cijferoverzicht is dat van inbraken; in het eerste kwartaal van dit jaar is dat 38 % minder dan in hetzelfde kwartaal in 2014. Voor woninginbraken is al enige tijd een Woning Inbraken Team actief, naast het zogeheten Donkere Dagen Offensief. Dikwijls is het zo dat een daling bij de ene vorm van criminaliteit gelijk opgaat met een stijging bij een andere soort delict, maar met een daling over vrijwel alle delicten mogen de maatregelen van onder meer de politie een succes worden genoemd.

Reële veiligheid en veiligheidsbeleving tenslotte zijn twee verschillende zaken. Burgers ervaren doorgaans eerder een onveilig gevoel als ze hier over lezen, zelfs als daar in hun persoonlijke situatie geen aanleiding toe is. De neiging bestaat dan soms ook te ‘generaliseren’ : roepen dat het onveiliger wordt als in iemands nabijheid een delict heeft plaatsgevonden.  De cijfers geven echter een ander beeld.

Meedoen voor een nog veiliger Vlaardingen? Sluit je dan aan bij een Buurtwhatsapp-groep. Mail naar [email protected]  de volgende gegevens: Naam, straat en 06-nummer. Je wordt dan ingedeeld bij de juiste groep.