Minder criminaliteit in Vlaardingen

11-05-2017 112 Redactie

VLAARDINGEN – Het aantal misdrijven in Vlaardingen is in de periode december 2016 tot en met maart 2017 gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek deze week uit de cijfers die het college van B&W publiceerde. Met name is er een sterke daling in het aantal woninginbraken (-21 %) en inbraken bij bedrijven en instellingen (-54 %). Eerder maakte de politie hiervoor specifiek politie-inzet vrij en de komende tijd zal dit nog het geval blijven. Bij een aantal aanhoudingen van woninginbrekers bleek overigens de bijdrage van Buurtwhatsapp van doorslaggevende betekenis.

Binnen de categorie ‘high impact crimes’ bleven zowel het aantal straatroven als overvallen gelijk. De afgelopen vier maanden werden negen straatroven en zeven overvallen geregistreerd. Bij een aantal straatroven die kort achter elkaar werden gepleegd in de Westwijk werden de daders op heterdaad aangehouden en recent werden twee daders van een straatroof in Holy aangehouden.

Er zijn minder aangiften gedaan van de diefstal van fietsen, een daling van 29%. Naast de inzet van lokmiddelen is er ook een aantal preventieve acties geweest op en rond een aantal middelbare scholen, waarbij gestalde fietsen van leerlingen aan een controle op de herkomst zijn onderworpen. Hierbij is een aantal gestolen fietsen aangetroffen. Of de daling van geregistreerde fietsendiefstal overigens samenhangt met een mogelijke lagere aangiftebereidheid is niet duidelijk.

De laatste maanden is er wel een stijging te zien bij zakkenrollerij. Er zijn 29 aangiftes binnengekomen, een stijging van zeven gevallen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Op basis van de analyse van de politie is intensief op dit delict ingezet door het uitvoeren van verschillende postacties op vermoedelijke daders. Helaas heeft dit nog niet geleid tot aanhoudingen.

De politie zet in op de aanpak van drugscriminaliteit. In het afgelopen kwartaal zijn op die wijze bij acties verdovende middelen inbeslaggenomen en verdachten aangehouden. Ten aanzien van jeugdoverlast is de locatie bij winkelcentrum Holiërhoek door de politie als ‘hotspot’ benoemd, als onderdeel van een aanpak die zich richt op het terugdringen van de overlast.Gerelateerd