Lange celstraf voor terrorist Babberspolder

08-10-2020 112 Redactie

archieffoto: Flashphoto

VLAARDINGEN - De 'Vlaardingse' terrorist Morad M. is vandaag door de Rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een lange celstraf. Samen met de in de Babberspolder wonende man werden nog vijf mannen veroordeeld tot celstraffen van tien tot dertien jaar. De zwaarste straf was voor hoofdverdachte Hardi N. Hij kreeg zeventien jaar cel opgelegd. De rechtbank acht bewezen dat deze verdachte zich samen met de medeverdachten schuldig heeft gemaakt aan de voorbereiding van een grote terroristische aanslag op willekeurige burgers en de politie in Nederland. Zij hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie en een training gevolgd met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf.

De zaak deed in 2018 veel stof opwaaien. De groep was van plan met een voertuig een (zware) bomaanslag te plegen en elders een festival binnen te dringen ‘schietend als een gek op mensen’ met Kalasjnikovs. De verdachten wilden daarbij ook handgranaten en bomvesten gebruiken. De bomvesten zouden gebruikt moeten worden als de politie zou arriveren, zodat ook zij slachtoffer zouden worden.
 
De bewezen verklaarde feiten zijn zeer ernstige misdrijven, wat zwaar meeweegt bij de bepaling van de (hoogte van de) straf. De internationale gemeenschap wordt geteisterd door bloedige en angstaanjagende terroristische aanslagen. Deze aanslagen worden gepleegd vanuit een intolerante religieuze ideologie, waarbij wordt geprobeerd het eigen gelijk op gewelddadige wijze aan anderen op te leggen en waarbij de bevolking veelal slachtoffer is en ernstige vrees wordt aangejaagd. De verdachte en de medeverdachten wilden zowel de burgerbevolking als de politie in Nederland treffen met een bloedige aanslag waarbij grote aantallen onschuldige personen het slachtoffer zouden moeten worden. Dankzij tijdig ingrijpen van de Nederlandse overheidsdiensten hebben zij hun plannen niet kunnen uitvoeren.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf gekeken naar de wettelijke strafmaxima, de ernst van de bewezenverklaarde feiten, de aard van de strafbaarstellingen, het belang dat de Nederlandse maatschappij gedurende een lange periode wordt beschermd en naar preventie.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date