Categorieën

Service

Harde aanpak rovende jeugd ingezet

Harde aanpak rovende jeugd ingezet
112

Harde aanpak rovende jeugd ingezet

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-03-2016
  • 112
Harde aanpak rovende jeugd ingezet

VLAARDINGEN – In 2015 is het aantal inbraken schrikbarend gestegen: In 2014 waren dit er nog 295, afgelopen jaar waren er maar liefst 392 inbraken. Opvallend is dat de daders voor het merendeel Vlaardingse jongeren zijn in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. Van de inmiddels 43 aangehouden verdachten zijn er 27 Vlaardinger. Daar komen er nog eens twee bij die hier wonen, maar niet oorspronkelijk afkomstig zijn uit Vlaardingen.
 

Hardere aanpak en meer inzet politie

Bij de persbijeenkomst gisteren waren burgemeester Bert Blase en teamchef van politie Gunther Tijdink duidelijk in hun boodschap: in nauw overleg met het Openbaar Ministerie zal er nog meer en hardere inzet gepleegd worden op de jeugdgroepen die zich met criminaliteit bezig houden. Gunther Tijdink: ,,We constateren dat er in 40 procent van de gevallen sprake is van een bepaald patroon. Zo’n groep belt ’s avonds ergens aan en wacht op reactie. Bij geen reactie gaat er dan een steen door een ruit en als de omgeving dan nog niet reageert gaan ze een pand of woning binnen. Naast de opgepakte verdachten hebben we meer groepen 'op de korrel' die we volgen. We maken bewust meer capaciteit vrij om dit hard aan te pakken. Mensen moeten zich echter wel realiseren dat het inbrekers soms wel erg gemakkelijk wordt gemaakt. Aan de achterzijde van woningen bevinden zich vaak spullen als kliko’s die je makkelijk als opstapje kunt gebruiken’’.

,,De criminaliteitscijfers zijn steeds gedaald tussen 2011-2014'', aldus burgemeester Blase. ,,In 2015 is die trend tot stilstand gekomen op een aantal gebieden. Er zijn weliswaar minder (brom)fietsen gestolen en minder diefstallen uit motorvoertuigen gepleegd, maar op andere gebieden is er sprake van stilstand of achteruitgang. De ambities uit het Integrale Veiligheidsplan voor dit jaar en de komende jaren stellen we echter niet naar beneden bij. Die cijfers moeten omlaag en daar werken we steeds harder aan, en waar het beter gaat verslappen we niet.’’ Blase vult ook aan dat jongeren die nog niet met een criminele carrière gestart zijn, intensief begeleid worden. Wie wel dat pad opgegaan is, moet zich echter voorbereiden op een harde afrekening.
 

Aanpak hangjongeren al intensiever

De aanpak van groepen jongeren is alweer even geleden ingezet, iets wat bijvoorbeeld in het centrum goed zichtbaar is. Veel jongeren uit hanggroepen op en rond het Veerplein en het Liesveld zijn al ‘op de bon gegaan’, want samenscholen is daar verboden. Richting de sluitingstijden van de winkels zie je ook vaker en meer medewerkers van de Lichtblauwe brigade surveilleren. Burgemeester Blase: ,,Die harde aanpak hebben we bijvoorbeeld ook richting motorclub No Surrender al eerder ingezet. Dat zie je misschien niet in de cijfers terug, maar wel zie je de effecten in de binnenstad, waar de leden veel onrust veroorzaakten. We boeken dus zeker wel succes, maar we moeten dat nog beter naar buiten toe communiceren.’’