Dit is een overval !

08-04-2016 112 Redactie

VLAARDINGEN - Mannen met bivakmutsen die een kassalade leeghalen, agressieve klanten en diefstal. Het zijn helaas zaken waar winkeliers mee te maken kunnen krijgen. Woensdagavond 30 maart volgden 60 winkeliers van wijkwinkelcentrum De Loper een diefstalpreventie- en overvaltraining om te leren hoe zij het beste kunnen handelen in deze situaties. De training werd uitgevoerd door het CCV, het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.

 

Praktische tips

Acteurs speelden bijvoorbeeld overvalsituaties na. Met een bivakmuts op haalden zij de kassalade leeg, waarbij agressief en intimiderend gedrag niet werd geschuwd. De deelnemers werden betrokken in deze situaties om te voelen hoe een overval verloopt. Voor veel ondernemers was dit een ‘eyeopener’ met veel impact omdat het zo echt voelde. Ze kregen vervolgens tips; bijvoorbeeld om altijd rustig te blijven en vooral te doen wat de overvallers vragen. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over noodsituaties binnen een team en liefst ook met ondernemers direct in de buurt. En een winkel openen en sluiten niet alleen te doen. Deze tips klinken vanzelfsprekend, maar zijn het nog niet voor iedere winkelier. De training helpt de ondernemers bewust te worden om preventieve maatregelen te treffen.

 

Aangifte doen is zo belangrijk

Claudia Ommering van reisbureau VakantieXperts de Groot heeft namens de ondernemers de training geregeld, in samenwerking met de gemeente. Claudia over de avond: “Het was een hele nuttige en ook positieve avond. We hebben zo veel handige tips gehad. Göran Oosterhuis, de wijkagent legde nog eens het belang van aangifte doen uit. Doen ondernemers geen aangifte dan is het vervolgen van criminelen bijvoorbeeld moeilijker. Echt heel belangrijk dus. Aangifte doen kan tegenwoordig makkelijker via de website www.politie.nl. Daar maak je een account aan van je bedrijf en kun je bij een aangifte direct inloggen op dit account. Handig om te weten! Er is ook een handleiding aangifte voor bedrijven hoe dit precies werkt.

 

Keurmerk Veilig Ondernemen

Winkelcentrum De Loper is bezig de tweede ster te behalen van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers streven daarin samen naar een schoon, heel en veilig winkelcentrum. Kosten van de training zijn gedragen door de ondernemers zelf, het CCV en een bijdrage van de gemeente Vlaardingen. Meer informatie: ccv-veiligondernemen.nl  of winkelcentrumdeloper.nl

Gerelateerd