Categorieën

Service

Burgers helpen bij hartstilstand

Burgers helpen bij hartstilstand
Nieuws

Burgers helpen bij hartstilstand

  • Redactie
  • 09-07-2014
  • Nieuws
Burgers helpen bij hartstilstand

VLAARDINGEN - Als iemand in de Indische Buurt een hartstilstand krijgt en dit wordt gemeld bij 112, dan roept de Gemeenschappelijke Meldkamer niet alleen hulpdiensten op. Vanaf vandaag sturen zij ook een sms-bericht naar vrijwilligers van de burgerhulpverlening. Deze vrijwilligers zijn opgeleid om te reanimeren en met een AED (Automatische Externe Defibrillator) te werken. Een AED is een apparaat dat met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen. In de wijk hangen een paar AED’s die hiervoor gebruikt worden.

Burgemeester  Bas Eenhoorn gaf op woensdag 9 juli in zorgcentrum Soenda het officiële startsein voor de pilot burgerhulpverlening bij reanimaties ‘Hartveilig wonen’. Ook burgemeester Cor Lamers uit Schiedam was aanwezig vanuit zijn rol als portefeuillehouder van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond. Na het startsein van de burgemeesters Eenhoorn en Lamers werd een demonstratie gegeven hoe het reanimeren met een AED in zijn werk gaat.

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen zes minuten acute hulp wordt verleend. Hoewel in de regio Rotterdam-Rijnmond naast de ambulance ook de brandweer en politie bij reanimaties worden gealarmeerd, lukt het niet altijd om binnen deze eerste en cruciale minuten te arriveren. Vrijwilligers die zijn aangesloten bij de burgerhulpverlening bij reanimaties kunnen deze acute hulp in veel gevallen wel bieden.