Categorieën

Service

Bewoonster Westwijk: Er is hier angst

Bewoonster Westwijk: Er is hier angst
Politiek

Bewoonster Westwijk: Er is hier angst

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 12-08-2015
  • Politiek
Bewoonster Westwijk: Er is hier angst

VLAARDINGEN – Een half uur lang was de Vlaardingse Westwijk gisteren landelijk nieuws in het Radio 1 programma “Op Straat”, dat neergestreken was met een grote gele bus aan de Floris de Vijfdelaan. Presentator en oud-politicus Rob Oudkerk bracht volgens eigen zeggen het nieuws over de incidenten van de laatste tijd ‘rauw en ongecensureerd’. Het ging hier vooral over het geweld dat is gebruikt tegen een bewoonster van de flat.

In “Op Straat” waren te gast burgemeester Bert Blase, directeur Harrie Bosch van Waterweg Wonen, Josette Hogewoning (onder meer mede-oprichtster van de Vlaardingse BuurtWhatsApp-groepen) , gemeenteraadsleden Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) en Frank Hoogervorst (SP), ondernemer Arie Wapenaar en een tweetal bewoonsters van de buurt. Aan hen werd gevraagd hoe het stond met de leefbaarheid in de buurt. Dat de officiële criminaliteitscijfers en de persoonlijke ervaringen en beleving van wijkbewoners nogal eens uiteenlopen bleek ook nu weer. De meeste vormen van criminaliteit zijn de afgelopen jaren gedaald, maar het veiligheidsgevoel van veel bewoners is desondanks minder geworden: ,,er is hier angst op straat’’, betoogde één van hen. ,,Als ik over straat ga dan is dat doorgaans met mijn hond. Je wordt vaak bedreigd en uitgescholden, het is hier wel tien keer erger als de wijk waar ik vandaan kom. Er is hier te weinig toezicht’’.

Burgemeester Blase lichtte toe welke maatregelen er zoal ingezet worden om de leefbaarheid in de Westwijk te verbeteren: naast de inzet van politie en Lichtblauwe Brigade zijn dat onder meer Buurtpreventie en Buurt WhatsAppgroepen en extra inzet van jeugdwerkers. Desondanks wuifde hij het angstige gevoel van de wijkbewoners niet weg: ,,Deze mevrouw heeft gelijk als ze zegt dat er angst heerst en het is onaanvaardbaar dat mensen hun vingers niet kunnen thuishouden’’.

Josette Hoogewoning ging in op de vraag of dat de onveiligheid te maken had met de samenstelling van de bevolking. Was er hier sprake van een ‘allochtonenprobleem’? ,,Nee, er is hier sprake van ernstige sociale problematiek en armoede en dat heeft niets met aard of achtergrond van de bevolking te maken’’, aldus Hogewoning. ,,Ik ben met anderen voortdurend bezig om vooral jongeren aan te spreken op hun gedrag, op een niet agressieve manier’’. Dat ze zich in blijft zetten in haar eigen wijk mag bewonderenswaardig genoemd worden; eerder was ze slachtoffer van vandalisme toen haar auto met zwaar vuurwerk opgeblazen werd. Of dit een wraakactie betrof kon ze niet zeggen.

Raadslid Frans Hoogendijk pleitte voor de invoering van de Rotterdamwet. ,,Je hebt hiermee het beste instrument in handen om te selecteren wie je wel en wie je niet toelaat in de wijk’’. SP-collega Frank Hoogervorst, zelf bewoner van de Westwijk was hierop tegen: ,,Het moet niet zo zijn dat je eerst je salarisstrookje moet laten zien voordat je in deze wijk mag wonen’’. Burgemeester Blase stond op zijn beurt niet afwijzend tegen invoering van de Rotterdamwet: ,,Als dit zorgt voor meer veiligheid in de buurt ben ik er niet op voorhand tegen’’.

De belangrijkste hoofdrolspeelster en schrijver van de ingezonden brandbrief over de situatie in de buurt was afwezig: zij heeft nog moeite om naar buiten te gaan. Directeur Harrie Bosch van Waterweg Wonen liet weten dat de wooncorporatie zorg gaat dragen voor een andere woning voor haar. ,,Absolute veiligheid kunnen we desondanks niet garanderen, aan niemand’’.

Dat de Westwijk een probleemwijk is, is te overdreven om te stellen; daar is de wijk te groot en te divers voor. Dat het aantal incidenten de laatste tijd groter is dan in andere wijken een feit. Het wachten is nu op adequate maatregelen om dit de kop in te drukken.