B&W: 'Criminaliteit in Vlaardingen fors gedaald'

03-05-2018 112 Redactie

VLAARDINGEN - De criminaliteit is in Vlaardingen in 2017 met maar liefst 18% gedaald. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een memo over de inzet van Toezicht & Handhaving, ook wel bekend als de lichtblauwe brigade. B&W verwachten dat de cijfers de komende jaren verder zullen dalen.

De gemeenteraad gaf het college in september 2017 opdracht om onderzoek te doen naar het  aantal toezichthouders dat nodig is om de veiligeheidscijfers in Vlaardingen op het landelijk gemiddelde te krijgen. Nu blijft Vlaardingen achter bij andere gemeenten van vergelijkbare grootte. In een lange verhandeling komen B&W tot de conclusie dat het niet helemaal realistisch is om Vlaardingen te vergelijken met een gemeente in bijvoorbeeld de provincie Groningen vanwege de totaal andere bevolkingssamanstelling van zo'n gemeente. 

Het college wijst op de 'diverse' bevolkingssamenstelling van Vlaardingen met ruim 150 nationaliteiten en kiest ervoor een vergelijking te maken met andere randgemeenten van Rotterdam: Schiedam, Barendrecht en Capelle aan den IJssel. Dan springt Vlaardingen er positief uit, zo blijkt. Nergens anders werd een vergelijkbare score gehaald als het gaat om de daling in criminaliteit zoals in Vlaardingen.

Vlaardingen telt 15 fte bij Toezicht en Handhaving. Schiedam heeft 32 fte in dienst maar kent geen daling in de criminaliteitscijfers, zo stelt het College. Capelle aan den IJssel heeft er 15 en dat is juist, naast Vlaardingen, de enige gemeente waar het wel de goede kant op gaat. Kortom, aldus B&W, een verhoging van het aantal handhavers leidt niet direct tot betere veiligheidscijfers. ,,Bovendien hebben de handhavers andere taken dan de politie. Ze zijn meer gericht op het terugdringen van overlast en kleine ergernissen die de leefbaarheid aantasten.''

Het college ziet dan ook geen noodzaak het aantal handhavers uit te breiden zoals vooral ONS.Vlaardingen regelmatig heeft gevraagd. B&W zien meer in het 'verhogen van het veiligheidsbewustzijn' van inwoners en cameratoezicht.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date