Categorieën

Service

Asbest in Overbos: Staatsbosbeheer reageert

Asbest in Overbos: Staatsbosbeheer reageert
112

Asbest in Overbos: Staatsbosbeheer reageert

  • Redactie
  • 10-08-2018
  • 112
Asbest in Overbos: Staatsbosbeheer reageert
VLAARDINGEN - Het Oeverbos in Vlaardingen ondergaat een flinke renovatie. Staatsbosbeheer heeft tijdens de herinrichting ook de bodem gesaneerd. Deze week heeft de DCMR in het gebied kleine stukjes asbest aangetroffen. Het is nog onduidelijk waar het asbest vandaan komt. Staatsbosbeheer vindt het erg vervelend dat het asbest is aangetroffen. Dat is uiteraard niet de bedoeling in een gebied waar mensen gaan recreëren. Daarom wordt een rood lint geplaatst om het gebied waar het asbest is gevonden. En volgende week komt een gespecialiseerd bedrijf het asbest opruimen. 

Op de locatie van het Oeverbos is in het verleden baggerspecie aangebracht. Met de sanering is een nieuwe leeflaag op de bodem opgebracht. Op dit moment wordt het gebied ingericht; de werkzaamheden zijn nog niet afgerond. Staatsbosbeheer heeft ervoor gekozen om het park al open te stellen. De (fiets)paden en parkeerplaatsen zijn klaar en prima bruikbaar. Door de droogte deze zomer is alleen de grasmat nog niet goed opgekomen. 

Op verzoek van enkele inwoners heeft DCMR deze week een ronde gemaakt door het gebied op zoek naar asbesthoudend materiaal. Er zijn drie stukjes van enkele centimeters groot meegenomen voor onderzoek. Daaruit bleek dat ze inderdaad asbest bevatten. Het asbest is hechtgebonden in het materiaal aanwezig. Dat betekent dat de asbestvezels in het materiaal in onaangeroerde toestand zich niet snel zullen verspreiden naar de omgeving en geen acuut gevaar vormen. 

Het is onduidelijk waar het asbest vandaan komt. Het kan er door derden illegaal gestort zijn, of het kan in de partij gestorte grond terecht gekomen zijn. Alle aangevoerde grond in het Oeverbos is via de Grondbank van Rotterdam geleverd. De grond is vooraf getoetst en goed gekeurd. Staatsbosbeheer gaat met DCMR in overleg over de ontstane situatie, maar richt zich eerst op het opruimen van het asbesthoudend materiaal. 

De inwoners troffen niet alleen asbest aan in het gebied, maar ook wat puin. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad in een leeflaag. De toegestane hoeveelheid puin is 1 tot 2%. Dit betekent dat in de 138000 m3 grond die is toegepast, er 2760m3 puin kan worden verwacht. Als Staatsbosbeheer puin aan de oppervlakte ziet verschijnen, wordt dit uiteraard verwijderd.