Categorieën

Service

Tankstation Van der Kooij definitief dicht

Tankstation Van der Kooij definitief dicht
Nieuws

Tankstation Van der Kooij definitief dicht

  • Redactie
  • 12-05-2015
  • Nieuws
Tankstation Van der Kooij definitief dicht

VLAARDINGEN – Het autobedrijf van Van der Kooij, dealer van Opel, is aan de Kethelweg alweer drie jaar gesloten. In de voormalige werkplaats aan het Burgemeester de Bordesplein, inclusief tankstation, is inmiddels een nieuw bedrijf gevestigd: Autobedrijf Ambacht. Autobedrijf Ambacht wordt gedreven door dezelfde familie Van der Kooij en houdt zich bezig met de verkoop van occasions. Over het tankstation heeft lange tijd een juridische strijd gewoed, waarbij Van der Kooij nu aan het kortste eind lijkt te trekken. Het tankstation moet dicht vanaf vandaag, zo heeft de rechter gesproken.

,,Het tankstation zal moeten sluiten na een rechterlijke uitspraak in een procedure, aangespannen door twee buurtbewoners tegen de gemeente    Vlaardingen’’, aldus een woordvoerder van Van der Kooij. ,,Wat daarbij opvalt    is dat de Gemeente tot enige tijd na deze uitspraak pal achter de uitbater van    het benzinestation stond en nu plots niet meer. De door de rechter geboden    tijd en mogelijkheid om in gesprek te gaan met de partijen, over bijvoorbeeld    een vergunning  voor afwijking van het bestemmingsplan, wil de gemeente    niet gebruiken. Daarmee zijn er voor van der Kooij geen mogelijkheden om op    korte termijn zijn tankstation voort te zetten.  Autobedrijf  Ambacht, waar de    pomp bij hoort, verliest daarmee een belangrijke omzetbron, en moet nu alle    omzet halen uit de occasion showroom en het servicebedrijf’’.

Is Van der Kooij daarmee slachtoffer van onwil van omwonenden en gemeente ? Wij vroegen het na bij de gemeente Vlaardingen wat er misgegaan leek te zijn.  

,,Nadat automobielbedrijf Van der Kooij in juni 2012 zijn Vlaardingse vestiging sloot, is de benzinepomp omgebouwd van bemand naar onbemand’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. ,,De pomp werd hiermee een zelfstandig onderdeel en wordt gezien als detailhandel, wat in het geldende bestemmingsplan niet is toegestaan. Enkele omwonenden zijn vanwege overlast van het onbemande benzinestation naar de rechter gestapt. De door de gemeente verleende vergunning is door de rechter vernietigd wegens strijd met het bestemmingsplan. Van der Kooij heeft volgens de rechter onvoldoende kunnen aantonen dat de benzinepomp een onzelfstandig en ondergeschikt onderdeel is van het bedrijf. De gemeente moet de rechterlijke uitspraak opvolgen, waarin staat dat de pomp op 12 mei gesloten moet worden’’.

Van der Kooij heeft dus blijkbaar gegokt en verloren; het tankstation heeft een tijdlang, onbemand, kunnen bestaan zonder dat er een nieuw garagebedrijf was gevestigd. Stilzwijgend starten met een nieuw bedrijf en er vanuit gaan dat de ‘pomp’  onderdeel uitmaakte van het pas veel later gevestigde bedrijf werd niet oogluikend toegestaan. Ook ondernemers moeten zich gewoon aan regels houden.

Voor Van der Kooij is het laatste woord nog niet gevallen: ,,In de komende weken zal Van der Kooij alle mogelijke procedures volgen om op termijn weer met zijn populaire tankstation vele Vlaardingers van dienst te zijn’’.