Categorieën

Service

Dirk III duikt op in Tiel

Dirk III duikt op in Tiel
Nieuws

Dirk III duikt op in Tiel

  • Redactie
  • 31-05-2014
  • Nieuws
Dirk III duikt op in Tiel

VLAARDINGEN - Het bestuur van de stichting Slag bij Vlaardingen bracht afgelopen week een werkbezoek aan Tiel; een eerste kennismaking tussen de  beide gemeenten met als doel voorbereidingen te treffen voor een grootse viering en herdenking in 2018 van de Slag bij Vlaardingen, dan precies 1000 jaar geleden.

De Slag bij Vlaardingen is van grote historische betekenis geweest. De slag heeft geleid tot het Graafschap Holland en heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van Hoogheemraadschappen en  het Hollands landschap. Tiel en Vlaardingen hebben de intentie uitgesproken gezamenlijk op te trekken in de organisatie van herdenking in 2018. Duizend jaar geleden stonden de steden juist lijnrecht tegenover elkaar. De Tielenaren beschikten destijds over een grote handelsvloot die op weg van en naar Engeland veel hinder ondervond van Dirk III, die tol hief. Na hun beklag bij de bisschop te hebben gedaan, verzamelde zich een bischoppelijk leger , dat op de oevers van Tiel inscheepte en de Waal afzakte om Dirk III een lesje te leren.

Tijdens de besprekingen in Tiel doken Dirk III  en zijn gevolg onverwacht op aan de oevers van de Waal. Dirk besloot op te trekken naar het stadhuis om de aanwezigheid van 'zijn' Vlaardingers luister bij te zetten. Na een declamatie waarin hij aan de wethouder cultureel erfgoed om een verklaring vroeg, liet hij onder een ferme handdruk een boek over het ontstaan van 'de Slag' en een fles Schelvispekel achter.

De Stichting Slag bij Vlaardingen zal de komende tijd regelmatig van zich laten horen; voor het eerst tijdens de officiële presentatie op 1 augustus.